top of page

Ігор Євтушенко: «Воротар повинен бути лідером»



Голкіпери - це окрема каста футболістів. В Академії «Арсенал» роботу з воротарями проводить тренер Ігор Євтушенко. Ми поспілкувалися з ним, щоб дізнатися, як проходить підготовка воротарів в Академії «канонірів», які є особливості в його роботі та перспективи у наших вихованців.


- Віднедавна ви працюєте тренером воротарів в Академії «Арсенал». Розкажіть про свою кар'єру?


- Я починав займатися футболом у столичному ЦСКА - це моя перша футбольна школа. Потім були академії «Зміни-Оболонь» і київського РВУФК, а також Дніпровський спортінтернат. Перші кроки в професійному футболі робив у Маріуполі. Пограв за «Динамо» з Хмельницького та різного роду обласні команди.


Тренерською справою почав займатися у 2012 році. Працював в академії «Арсеналу» з хлопцями 1999 року народження, потім був тренером воротарів в РВУФК. З тих хлопців, з якими вдалося попрацювати, можу виділити Кирила Меліченко та Євгенія Кучеренко, обидва зараз є гравцями «Шахтаря».


- Що входить до твоїх обов'язків?


- Підготовка воротарів - техніка, тактика, фізика. Важливою є психологічна робота, тому що воротар повинен вміти протистояти стресу. Я намагаюся індивідуально працювати з хлопцями, щоб вони були впевнені в собі. На домашніх матчах я працюю на розминці, підказую хлопцям в ході гри.


- Скільки тренувань на тиждень ви проводите з хлопцями?


- Ми працюємо тричі на тиждень з воротарями - до початку основного тренування. Наше заняття триває близько півтори години, за цей час встигаємо виконати потрібний обсяг. Від кожної вікової групи працює по три голкіпера.


- Теоретичні заняття проводите?


- Поки що ще немає, але у нас це все є в планах. Ближче до відновлення чемпіонату України будемо регулярно збиратися з хлопцями та переглядати відео, виправляти помилки, аналізувати свої дії.


- Якими якостями, на твій погляд, повинен володіти сучасний воротар?


- По-перше, він повинен бути лідером, керувати лінією оборони. Бути впевненим у собі. Якщо невдалі дії польового гравця можуть не відбитися на результаті, його десь підстрахують партнери, то для голкіпера це критично - його помилки призводять до поразок. Потрібно йти в ногу з часом - важлива антропометрія, фізичні якості, робота ніг.


- Що для воротаря важливо в юнацькому віці?


- Слухати і запам'ятовувати все те, що говорить тренер. Можна сказати, що до 10 класу ми навчаємо дітей, вкладаємо в них потрібну інформацію. А потім вже вимагаємо те, що вчили раніше. Кожна вправа має виконуватися максимально точно технічно.


- Хто приймає рішення щодо того, хто з голкіперів буде сьогодні грати - ви або старший тренер?


- Звичайно ж, останнє слово за старшим тренером, адже він відповідає за результат. Але при цьому з усіма тренерами у нас є діалог, ми радимося, ділимося думками.


- Які перспективи у хлопців 2003 року народження, яких чекає випускний цього літа?


- Хлопці технічно непогано оснащені, але десь їм не вистачає антропометрії. Сучасні вимоги такі, голкіпер має бути не нижче 185 см, хоча я вважаю, що брак зросту можна компенсувати. Буде важко, але потрібно працювати. Можу відзначити хлопців 2006 та 2007 років народження, якщо вони будуть продовжувати працювати в тому ж дусі, прогресувати, то неодмінно заграють на дорослому рівні. Ще хочу відзначити Олега Олійника, воротаря 2004 року народження. Хороший хлопчик, з хорошою вибуховою силою - в цьому він сильніше всіх в Академії, на дві голови. Дуже добре підказує під час гри, розуміє, як керувати командою. Він взагалі живе в воротах і нічого не боїться!


- Є багато цікавих історій, коли голкіпер ставав польовим гравцем і домагався великих висот у футболі, та навпаки. Зараз це реально?


- Звичайно! У нас був Євген Кучеренко, про якого я вже говорив вище. Хлопець пробився у футбол за рахунок характеру! У нас він був нападником, ми вже хотіли попрощатися з ним, а він зумів здивувати всіх у воротах. Та так, що його забрав «Шахтар».


- Вибір рукавичок для воротаря - відповідальна справа?


- Безумовно! Вважаю, що кожен воротар повинен мати дві пари рукавичок - ігрові та тренувальні. Крім того, ігрові рукавички потрібно підбирати під погоду: в дощ грати в спеціальному комплекті, в суху погоду - в рукавичках для цієї погоди. Покриття поля тут значення не має. Важливо, щоб воротар був упевнений в своїх рукавичках.


Академія «Арсеналу» незабаром планує підписати договір про співпрацю з фірмою Brave. Її засновником є ​​відомий голкіпер Рустам Худжамов. Він як ніхто інший знає, якими повинні бути воротарські рукавички. Тепер в ДЮФЛ наші хлопці гратимуть в рукавичках Brave.

218 переглядів0 коментарів
bottom of page