top of page

Олександр Каплоушенко: «У порівнянні з минулим сезоном хлопці з «Арсеналу» (U-15) серйозно додали»



Тренер «Арсеналу» (U-15) підбив підсумок 2021 року для своєї команди, проаналізував виступи хлопців у чемпіонатах України та Києва, окреслив цілі та завдання на зимовий етап підготовки та виділив найкращих.


– Яку оцінку поставили б своїй команді за першу частину сезону?


- Якщо порівняти із минулим сезоном, то хлопці серйозно додали. Подивимося що буде далі. Багатьма зацікавилися топ-академії.


– Які це академії?


- Це «Металіст», «Рух», «Дніпро». Я не можу сказати, що вони сильніші за нас – це представники Еліт-ліги, де й ми беремо участь. Батьки орієнтуються на те, що ті мають професійні команди, але для розвитку футболіста не це головне. Шлях дитини до професіоналів проходить через U-19.


Ми не утримуємо гравців. Якщо вони вважають, що там їм буде краще, будь ласка. Ми будемо тільки раді, якщо вони розвиватимуться. Нехай пробують, але важливо, щоб перехід відбувався в цивілізованому руслі, а не в обхід всіх правил. Я вважаю, що батьки в цьому питанні помиляються, приймаючи такі рішення.


- Який із матчів запам'ятався більше?


– Ми починали з того, що багато працювали над оборонними діями. В ігрових видах спорту це важливо, все починається з оборонних побудов. Коли досягли своїх цілей, перейшли до контролю м'яча, гри в атаці. Останній матч проти «Динамо» у чемпіонаті міста показав нам, що діти сприймають програму добре.


Ми чекали більшого в іграх зі «Зміною» та «Барсою», але є певні фактори, що вплинули на результат. Нічого, ми будемо лише сильнішими.


- Рівень Еліт-ліги відрізняється від Вищої ліги, де ви грали минулого сезону?


- П'ять найкращих команд Вищої ліги минулого сезону приблизно такого ж рівня, як команди Еліт-ліги. Нинішнього сезону у нас у групі виділялися «Дніпро» та «Металіст» - вони вищі за рівнем. Інші такого ж рівня, як і всі. Еліт-ліга дає плюси у селекційній роботі, бо зараз батьки ведуть дітей під вивіску.


Ми намагаємося зосереджуватися на навчанні дітей, а не на результаті. Хоча без результату складно, адже втратити місце в Еліт-лізі означає втратити позиції в селекції. Зацикленість на результаті, на мою думку, це дуже погано.


– Ви здорово провели селекційну роботу влітку. Як вдалося знайти кілька непоганих хлопців?


- Ми намагаємося працювати. Іноді діти самі дзвонять, просяться до команди. Наприклад, Асатрян сам зателефонував мені та приїхав із Чернігова.


Наразі є 2-3 футболісти, яких хотіли б бачити у себе в команді. Є домовленість із їхніми тренерами, з дітьми ще не говорили. Після Нового року їх підтягуватимемо. Поки чекаємо, чи покинуть нас ті хлопці, які мають пропозиції. Але загалом ми задоволені нашою нинішньою комплектацією. Навіть якщо деякі хлопці підуть, це не вдарить по нашій грі.


- Наскільки ви задоволені тим результатом у ДЮФЛ, який вдалося показати на першому етапі сезону?


- Вважаю, що у Еліт-лізі ми недобрали 4 очки. Хоча в деяких матчах нам і щастило, але щастить найсильнішому. У чемпіонаті міста виступили краще, боремося за чемпіонство. А у кубку Києва ми вилетіли у чвертьфіналі у серії пенальті від «Зміни».


– Які плани на зиму?


- Основне завдання – зміцнити м'язи дітей. Працюватимемо над верхнім плечовим, ніжками, гомілкостопами, щоб діти пройшли весняний етап без травм. Працюватимемо над розумінням гри та технічною майстерністю футболістів.


Тренуємося до 20 грудня, потім йдемо на новорічні канікули – до 7 січня. Щодо зборів, то ближче до березня ми плануємо поїздку до Чернігова. Там візьмемо участь у турнірі та проведемо кілька тренувальних днів. У Києві працюватимемо у тренажерному залі.


- Роботу у команді U-15 ви поєднуєте з роботою у команді U-7. Які там успіхи?


- Так, маю ще дітей 2014 року народження. Разом зі мною працюють кваліфіковані молоді тренери, які хочуть навчатись, працюють за програмою. Це Михайло Гер та Ігор Паркадзе. Ми активно набираємо дітей, у тому числі й молодшого віку. Тренуємось у школі №296, це на вулиці Кошице, 8. Проводимо заняття чотири рази на тиждень, плюс п'ятий день – ігровий. Хлопці динамічно прогресують та радують нас.

380 переглядів0 коментарів
bottom of page