top of page

Едуард Павлов: «Хочемо грати в швидкісний та видовищний футбол – як «Борусія» Клоппа»



Головний тренер «Арсеналу» (U-19) розповів про формування команди, тренувальний процес і принципи гри, на яких буде будувати колектив «червоно-білих».


- З якими емоціями ви приступили до роботи з командою U-19?


- З самими позитивними, адже ми почали новий проект. Робота на початковому етапі - у нас багато футболістів, ви всіх переглядаємо, будуємо команду. Намагаємося грати контрольні матчі, щоб швидше визначитися з гравцями - залишити кращих. Поки що працюємо в основному з хлопцями 2003 року народження, власними випускниками. Надалі будемо також звертати увагу на хлопців 2002 та 2001 років народження.


Деякі наші хлопці з U-17 їздили на перегляд в «Олімпік» і «Колос», але вирішили повернутися в «Арсенал». Тому чекаємо їх на тренуваннях вже на поточному тижні. Наприклад, вже з нами працює Гліб Венгер.


До 10 липня плануємо працювати в такому режимі - проводимо перегляди і граємо контрольні матчі. Потім я відпущу хлопців на кілька днів, щоб вони змогли поступити до ВНЗ. Далі ми почнемо підготовку безпосередньо до чемпіонату, який почнеться на початку вересня. Розіб'ємо ці два місяці на періоди і почнемо серйозну роботу.


Нашим основним завданням є підготовка футболістів для професійних команд - хочемо допомогти хлопцям перейти в дорослий футбол і проявити себе, підписати контракти. Але бовтатися десь внизу таблиці чемпіонату України особисто я не збираюся. Будуть високі вимоги для футболістів. Хочемо створити боєздатну команду, в якій футболісти будуть прогресувати через важкі ігри і добиватися результату.


- Через два тижні вже вимальовується кістяк команди, навколо якого можна будувати колектив?


- Ми зіграли одну гру з «Атлетом», мене порадувало те, що вміють футболісти. По-перше, умінням, а по-друге - проявом характеру. Ми програли цю гру, але результат зараз мене взагалі не цікавить. Мене задовольнило те, як вони програючи 0:2, зуміли в другому таймі переламати хід матчу і проявили характер. Повністю володіли ініціативою і показали, що вміємо, відіграли один м'яч. Якби не заміни, то я впевнений, ми б точно відігралися. Але нам потрібно було подивитися всіх хлопців, що призвело до втрати якості в другій половині другого тайму.


- Перегляди відбуватимуться протягом усього літа?


- Поки що активно дивимося хлопців. Але і в липні-серпні також плануємо дивитися потенційних новачків, проте вже на ті позиції, які нам будуть потрібні. Якості новачків повинні відповідати нашим вимогам. Ми не хочемо, щоб до нас приїжджали на час, перечекати і потренуватися. Ні, ми хочемо, щоб хлопці в нашій команді віддавалися повністю справі, росли і домагалися результатів як для команди, так і для себе.


- Яким зараз є тренувальний процес?


- У зв'язку з карантином ми зараз проводимо втягуючий процес, щоб хлопці повернули кондиції. А вже після 10 липня почнемо конкретну роботу на підготовку до чемпіонату. Зараз працюємо в Щасливому, потім плануємо піти на пісок в Гідропарку днів на 10-12 - це буде невеликий збір. Потім вже повернемося на велике поле і будемо награвати зв'язки, певні ігрові ситуації.


- Який футбол ви хочете бачити у виконанні своїх підопічних?


- Для мене в пріоритеті гра команди на швидких контратаках. При перехопленні м'яча не дати супернику схаменутися і використовувати швидкісні якості тих футболістів, які є в нашій команді на сьогоднішній день. Ми не будемо грати в позиційний футбол, займатися біганиною, при перехопленні м'яча будемо намагатися відрізати суперника і реалізувати свої моменти. Зразок цієї гри - «Боруссія» Дортмунд часів Юргена Клоппа. Швидкісний і видовищний футбол.


- Розкажіть про свій шлях у футболі.


- Я випускник школи «Динамо». Разом з Олег Деревинським ми випускалися у В'ячеслава Михайловича Семенова. Я пограв у командах другої ліги, СК «Одеса». Починав свій тренерський шлях в київському РВУФК - працював з хлопцями 1985 року народження. Моїми випускниками, наприклад, є Євген Боровик та Ігор Ощипко. З ними ми стали чемпіонами України. Потім працював в академіях «Динамо» і «Локомотива», тренував «Нафком» (Бровари), «Княжу», тернопільську «Ниву» і ФК «Львів». Останньою моєю командою був ФК «Єреван». Маю досвід роботи тренером від дитячого сектора до команди майстрів.

160 переглядів0 коментарів
bottom of page