top of page

Валерій Кіношенко: «Хлопці почали усвідомлювати, що основна робота відбувається на тренуваннях»


Головний тренер «Арсеналу» (U-15) підбив підсумки виступу своєї команди в першому колі Дитячо-юнацької футбольної ліги України, а також у столичних турнірах, розповів про прогрес і проблеми «канонірів» і поділився планами на зимову паузу.


- Валерій Васильович, як оціните першу половину сезону у виконанні ваших підопічних?


- Ми потрапили в серйозну групу. Якщо туди додати ще 3-4 команди із західного регіону, то отримаємо ту саму Еліт-лігу. З одного боку було важко грати, але з іншого - дуже цікаво. Якщо раніше у нас ДЮФЛ практично дублювалася з чемпіонатом Києва, то тепер нам протистояли команди, що представляють свої міста.


Якщо оцінювати, то ми поступаємося в трьох основних компонентах: командній швидкості, швидкості мислення та швидкості роботи з м'ячем. Першому квартету ми точно поступаємося, а все решта приблизно нашого рівня, але при цьому не дають часу, щоб довго приймати рішення. Я б не акцентував увагу на результаті, в дитячому футболі все-таки основний критерій - це підготовка футболістів. Хоча одне за інше чіпляється.


Ще однією проблемою були травми. Наші три основні захисника на всіх зіграли всього чотири гри. Один взагалі не грав через хворобу, другий травмувався, багато пропустив, третій зіграв тільки в Одесі. Не було можливості для маневру. При цьому не тільки в обороні проблема, повинна ще бути контргра. Але в атаці у нас мало що виходило, це пов'язано, в першу чергу, з тим, що від нас пішов основний нападник - Андрій Тихонов. Кращий гравець минулого сезону в ДЮФЛ по 2005 року, забив 29 м'ячів! Його звали «Динамо» і «Шахтар», але він чомусь вибрав першоліговий «Діназ». Для нас він багато значив, хлопець міг сам витягти гру.

Підводячи підсумок, хочу сказати, що в нашій групі немає відверто слабких команд. «Барса», УФК Харків - вони наші сусіди по таблиці, одна-дві перемоги дозволять нам поправити турнірне становище навесні.


Нам не вистачає кваліфікованих футболістів. Ми не можемо відбирати хлопців, як це відбувається в «Динамо» і «Шахтарі», в двох командах з Дніпра, в УФК Харків і «Металурзі». Вони можуть запрошувати до себе не тільки футболістів зі свого міста, будучи головною школою, а й кликати іногородніх гравців.


- У чому команда змогла додати за ці півроку?


- Для дітей результат вторинний, тому що, якщо ти постійно кажеш їм, що потрібно виграти, вони втрачають спокій, пропадає творчість. Звичайно, гру можна підлаштувати під результат, але навіть в такому випадку з цими футболістами ми б не могли боротися за потрапляння до фінальної частини сезону. Тому потрібно розвивати хлопців. Що сподобалося, так це те, що хлопці почали усвідомлювати, що основна робота відбувається на тренуваннях. У багатьох команд є хлопчики з хорошими задатками, у нас менше. Значить, потрібно перекривати це кропіткою роботою на тренуваннях. Намагаємося мінімізувати кількість торкань, обмежуємо в часі і просторі. Акцентуємо увагу на якості ударів, тому що якщо раніше у нас за матч було по 8-10 моментів, то зараз в такій групі може бути по 2-3 за гру.

Поступово підбираємося до швидкісної техніці - робота з м'ячем, на швидкості, з відходом. Безумовно, стимулює це гра в такій сильній групі ДЮФЛ.



- Чи плануєте добирати футболістів?


- Так, працюємо над цим. Але такі реалії, що ми шукаємо хлопців тільки по другій лізі чемпіонату Києва, адже з першою ми не перетинаємося. Хоча того ж Тихонова я знайшов саме в команді другої ліги. Є проблеми логістики, не всі хочуть їхати в Щасливе, але ми намагаємося вирішити ці питання, посилитися точково.


- У чемпіонаті Києва «Арсенал» (U-15) займає місце в середині таблиці. Це наслідок гри на два фронти?


- Дві гри в тиждень дітям на такому рівні грати не можна. Такого немає ніде, я був у багатьох країнах Європи, в тому числі і на стажуваннях. Тренувальний процес і одна повноцінна гра в тиждень для футболіста. Ми намагаємося проводити ротацію. Ті хлопці, які виносять основне навантаження в ДЮФЛ, в чемпіонаті Києва грають по тайму. Ті, хто не грав в ДЮФЛ, проводять весь матч в столичному турнірі. В основному нам це вдавалося, не ставили ніяких цілей. У минулому році нам вдавалося добиватися результату, в цьому поки не зовсім. Якщо поставити собі за мету, то навесні можна все виправити.


- При цьому в Кубку Києва ваша команда дісталася до півфіналу і буде боротися за вихід у фінал ...


- Так, там приблизно така ж ситуація. По сітці нам не випадали сильні команди, також застосовували ротацію. Наша друга команда дійшла до чвертьфіналу.


- Яка основна задача буде стояти перед «Арсеналом» (U-15) навесні?


- Безумовно, всі сили кинемо на ДЮФЛ, адже нам потрібно зберегти прописку в елітному дивізіоні. У нас є команда 2006 року народження, яка бореться за вихід до фінальної частини і набирає багато очок. Всім іншим потрібно зібратися і спільно їм допомагати, щоб виконати спільну мету.


- Які плани на зимову підготовку?


- У грудні і січні ми будемо займатися в залі. З огляду на погодні умови, це оптимальний варіант, можемо працювати над технікою. По суботах проводимо контрольні ігри, проводимо по три тренування на тиждень і плануємо добирати тренувальні дні в Гідропарку. У лютому збираємося відправитися за кордон на один з міжнародних турнірів, але поки не можу сказати конкретно куди.

189 переглядів0 коментарів
bottom of page